Ion şi Doina Două inimi gemene Festivalului internaţional de muzică uşoară in memoriam Doina şi Ion-Aldea Teodorovici

Gânduri

 

 

Eugenia Ursu, Comitetul de organizare, membru al Juriului

 

Din an în an Festivalul- concurs de muzică ușoară "Doua Inimi Gemene" devine tot mai cunoscut în țară și peste hotare - crește numărul concurenților și e îmbucurător faptul că vin tot mai puternici și mai bine pregătiți, ceea ce vorbește de importanța și seriozitatea acestui frumos for al talentelor, dar și pentru că în acest an vor mai fi țări, care vor participa pentru prima dată: Tatarstan, Georgia, Lituania, Austria.

Ne bucurăm, că firul prieteniei dintre Moldova și o bună parte de țări, cum ar fi România, Rusia, Ucraina, Belarusi, Bulgaria, Letonia continuă. Aceste țări trimit anual reprezentanții săi la concurs, care ne înfrumusețează sărbătoarea. Aceasta ne face și pe noi mai încrezuți în puterile proprii și ne mobilizează în continuu la realizări și mai mari.

Ne dorim ca și în acest an să avem voci din cele mai deosebite, iar oaspeții să guste cu nesaț din dulceața limbii noastre, din tezaurul culturii lăsat de marele talente ale neamului, precum ar fi Dumitru Matcovschi, Simion Ghimpu, Adrian Păunescu, Grigore Vieru, Doina și Ion Aldea- Teodorovici - talente de o rară modestie și măiestrie artistică.

Succese organizatorilor, succese tuturor, care și-au anunțat participarea în concurs. Împreună cu Moldova - 12 țări vor concura anul acesta pentru a-și demonstra dragostea pentru cîntec, pentru muzica ușoară, pentru creația țării din care fac parte, dar și pentru creația muzicală  a cuplului nemuritor - Doina și Ion Aldea- Teodorovici, în memoria căror este și festivalul- concurs "Două Inimi Gemene".

 

 

Eugen Tomac, Consilier de Stat,

Administraţia Prezidenţială, România

 

In fiecare an, în data de 30 octombrie, comemorăm cu tristeţe trecerea în nefiinţă a celor care reprezintă, pentru Basarabia, simbolul luptei pentru eliberare naţională. Opera soţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici se constituie în una dintre cele mai valoroase moşteniri lăsate poporului român.

Curajul, harul şi dăruirea cu care au cântat limba română, ţara şi conştiinţa naţională au îmbărbătat un neam, au mişcat o naţiune, au inspirat generaţii. Omagiul adus an de an soţilor Aldea-Teodorovici, prin desfăşurarea Festivalului “Două inimi gemene”, reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente ale românilor de pretutindeni. Opera lor marchează generaţii, fiind expresia sufletului şi valorilor neamului românesc. Acum 20 de ani, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au plătit cu viaţa pentru că au iubit limba română, grafia latină şi pe Mihai Eminescu. Iată de ce păstrarea vie a memoriei celor doi soţi este obligaţia noastră supremă în semn de adâncă preţuire şi recunoştinţă pentru cei ce au fost, sunt şi vor rămâne în memoria noastră Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.

Îmi exprim înalta apreciere pentru doamna Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodorovici şi Cristofor Aldea-Teodorovici, urmaşul şi moştenitorul talentului celor doi soţi, pentru efortul de a organiza şi desfăşura an de an Festivalul-concurs “Două inimi gemene” şi pentru puterea de a continua lupta pentru Basarabia.

Cu aleasă preţuire Eugen Tomac

 

 

 

Vlad Filat, Prim-ministru al Republicii Moldova

 

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la trecerea în nefiinţă a cuplului Doina si Ion Aldea-Teodorovici, două mari personalităţi ale culturii și muzicii noastre care. prin creaţia lor, au promovat valori perene, cum ar fi casa părintească, focul din vatră, demnitatea neamului, limba română, grafia latină, contribuind, totodată, la obţinerea Independenţei Republicii Moldova. Încă de anul trecut Guvernul a propus in Parlament un proiect -declararea anului 2012 Anul Doina şi Ion Aldca-Tcodorovici. În baza deciziei respective a Parlamentului, prin Hotărîrea nr.106 din 16 februarie — Guvernul a aprobat un Program naţional de manifestări cultural-artisti consacrate Anului menţionat. Programul, în derulare pe parcursul întregului an, include în mod firesc, numeroase acţiuni în care sînt implicate mai multe instituţii de stat, nonguvernamentale, instituţii de invăţămint, organe mass-media electronice şi scrise. Şi este firesc să se întâmple aşa. Piesele „Suveranitate", „Sfîntă ni-i casa", „Mănăstirea Căpriana", „Maluri de Prut”, „Emincscu” care au răsunat la Marea Adunare Naţională din 27 august 1991, precum şi altele, cum sînt: „Casa părintească", „Trei culori", au devenit creaţii emblematice pentru cultura neamului nostru.

Apreciez contribuţia participanţilor, sponsorilor la realizarea acţiunilor din Programul menţionat, a organelor mass-media, prin intermediul cărora evenimentele sînt difuzate in toate localităţile ţârii, practic, în fiecare casă şi peste hotarele Republicii Moldova. Am convingerea că atit spectatorii, cît şi cetăţenii ţârii se vor familiariza cu arta celebrului cuplu, vor păstra în amintire măiestria şi talentul lor.

În numele Guvernului exprim sincere felicitări tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi desfăşurarea evenimentelor. Adresez mulţumiri speciale părinţilor marilor artişti şi feciorului acestora Cristofor, care sint, de fapt, sufletul activităţilor dedicate Anului respectiv, dar şi principalii organizatori ai Festivalului-concurs internaţional de muzică uşoară „Două inimi gemene în memoriam Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. Guvernul va susţine şi pe viitor astfel de acţiuni, pentru ca ana unor artişti dc talia lui Ion şi Doina Aldea-Teodorovici sâ ajungă mai aproape dc sufletul fiecăruia, sâ devină parte integră a fiinţei noastre.

 

 

Vasile Stratulat, Scenarist şi regizor principal al Festivalului

 

Cu căt mai mult ne indepărtăm in timp de acea dată tragică, de când bunii mei prieteni, Doina şi Ion, au plecat dintre noi, cu atât mai mult cântecele lor devin mai cunoscute şi indrăgite de către interpreţii şi spectatorii de la noi din Ţară dar şi celor de peste hotare. Aceasta se întămplă graţie eforturilor permanente depuse de dna Eugenia Marin şi Cristofor Aldea- Teodorovici la organizarea acestui eveniment cultural.

Mă bucură că şi de această dată dumnealor promovează  o frumoasă şi îndrăzneaţă ideie, de a acompania cântecele concursanţilor la festival  cu orchestra condusă de Cristofor. Sperăm să se realizeze acest vis al nostru de mai multă vreme…

Le dorim baftă interpreţilor şi multă rabdare organizatorilor şi membrilor juriului.

 

 

 

Valentin Goga, Director OCI "Moldova Concert"

 

Doina și Ion Aldea- Teodorovici au fost și vor rămâne pentru totdeauna fenomenul secolului douăzeci. Prin cîntecele lor ei s-au impus printre primii la așezarea temeliei pilonului de rezistență națională, apreciați fiind în egală măsură de către spectatorii ambelor maluri ale Prutului. De reținut că, Doina și Ion au fost miracolul muzicii autohtone ce au dat o nouă suflare melosului cîntecului de estradă.

Au fost și vor rămâne mereu mîndria neamului nostru, iar cîntecele lor vor dăinui peste ani de cîte ori vor fi audiate încă de multe generații. 

Festivalul Internațional de muzică ușoară "Două Inimi Gemene" se plasează în vîrful coloanei infinitului a marelui Brâncuși, înveșnicind astfel muzica și cîntecele a două suflete îmgemănate în arta frumosului.

 

 

Monica Babuc, Ministrul Culturii, RM

 

Festivalul-concurs Internaţional de muzică uşoară “Două inimi gemene” în memoriam Doina şi Ion Aldea-Teodorovici a ajuns în 2013 la cea de-a Xl-a ediţie.

Prin eforturile susţinute ale directorului festivalului Dna Eugenia Marin şi a fiului Cristofor Aldea-Teodorovici, în acest an comemorăm printr-un eveniment cultural de anvergură, devenit tradiţional, un cuplu simbol al naţiunii, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.

Ministerul Culturii susţine şi promovează valorile spirituale ce iată de peste două decenii au rămas fără călăuzele cele mai devotate, fără două fiinţe mereu neobosite care şi-au dăruit fiece clipă a vieţii lor efemere unor cauze sfinte. în acele timpuri pline de dubii şi de frământări au existat ei, oamenii ce au reuşit să demonstreze o dată-n plus că cultura este coloana vertebrală a unui neam şi oricând poate trezi din amorţire chiar şi cel mai nepăsător „spectator”.

Acest Festival reuneşte tineri talentaţi din ţară şi din străinătate care prin prestaţiile lor asigură perpetuitatea valorilor culturale şi a creaţiilor muzicale de excepţie care au fost promovate de Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Menţionăm că se optează şi în această ediţie pentru originalitate, noutate şi performanţă.

Am toată certitudinea că ceea ce a fost zidit de regretaţii artişti cu dăruire, credinţă talent şi graţie eforturilor conjugate ale familiei, societăţii civile şi insituţiilor statului, va dăinui şi va constitui repere permanente pentru fiinţa noastră naţională.

 

Dorin Chirtoacă, Primar General al Mun. Chișinău

 

Mă bucur că avem Festivalul „Două Inimi Gemene”, care perpetuează creaţia regretatului cuplu de artişti, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Pentru că muzica compozitorului Ion Aldea-Teodorovici va dăinui atât timp cât comunitatea românească de pe cele două maluri ale Prutului îşi va aminti de ei.

Dragi organizatori, Vă sunt profund recunoscător că prin acest proiect, faceţi viaţa culturală a municipiului Chişinău mai plină de culoare, mai muzicală. An de an, festivalul organizat de familia Marin, părinţii Doinei şi fiul Cristofor Aldea-Teodorovici capătă tot mai multă popularitate, iar creaţia celor doi artişti dispăruţi devine tot mai cunoscută pentru tinerii interpreţi şi muzicieni de la noi, dar şi de peste hotare. Graţie Vouă, muzica lui Ion Aldea-Teodorovici este cântată de mulţi români, dar şi de bulgari, azeri, polonezi, ucraineni etc.

Pentru Primăria Chişinău a devenit o bună tradiţie ca pe 31 august, de Sărbătoarea Limbii Române, în Piaţa Marii Adunări Naţionale să răsune cântecele Doinei şi a lui Ion Aldea-Teodorovici din perioada Renaşterii Naţionale. Astfel, prin cântecele „Răsai”, „Două inimi gemene”, „Maluri de Prut”, „Pentru ea”, „Eminescu” , „Limba română”, „Suveranitate” etc. le spunem tinerilor de azi care ne sunt valorile naţionale: cum am obţinit limba română ca şi limbă de stat, cu haina ei firească, alfabetul latin; ce înseamnă demnitatea naţională, dragostea de neam, adevăratul patriot.

Doina şi Ion, împreună cu Grigore Vieru au ştiut să sugereze omului de rând prin ce-am trecut, care ne-a fost şi ne este durerea şi care este calea spre izbăvire. Contribuţia lor este şi va fi una enormă: ca noi să fim liberi, să avem un destin european.

Vă doresc din suflet ca Festivalul „Două Inimi Gemene” să reziste cât mai mulţi ani şi să aibă tot mai mulţi participanţi şi spectatori. Pentru că muzica lui Ion Aldea-Teodorovici educă generaţii de compozitori şi interpreţi, prin armonia şi profunzimea melodiei, cât şi prin mesajul textual cântat.

 

Eugenia Marin, Director al Festivalului "Două Inimi Gemene"

 

Muzica nu are hotare. Pe aripile celor şapte note ea înconjoară Pământul, ajunge sus pîna la Dumnezeu. Cîntecele compozitorului Ion Aldea-Teodoro-vici şi a cuplului Doina şi Ion a cucerit sufletul, inima a mii şi mii de oameni prin mesajul lor, prin dragostea de ţară, mamă, Dumnezeu, Eminescu, limbă, tradiţie strămoşească.

Muzica lor le dă oamenilor speranţa într-un viitor mai frumos. Anul acesta işi ia startul cea de a Xl-a ediţie a Festivalului concurs Internaţional de muzică uşoară “ Două inimi gemne” în memoriam Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Sunt participanţi din 14 ţări ( Anglia, Suedia, Slovenia, Izrael, Bulgaria, România, Moldova etc. Le doresc tuturor participanţilor victorie, sănătate, cutezanţă.

 

Cristofor Aldea-Teodorovici, interpret, compozitor, RM

 

Festivalul-concurs internaţional de muzică uşoară „Două Inimi Gemene” ajuns la cea de-a Xl-a ediţie, este un eveniment exclusiv, dedicat memoriei lui Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, dar şi o şansă pentru tinerii din întreaga lume să redescopere compoziţiile şi melodiile compozitorului Ion Aldea-Teodorovici.

Multă inspiraţie şi creativitate le doresc tuturor participanţilor! Iar publicului sa se delecteze cu interpretări inedite ale pieselor mult îndrăgite, pe versurile marilor poeţi ai neamului românesc.

 

 

Svetlana Bivol, maestru in artă

Director general al Filarmonicii Nationle “S.Lunchevici”

 

Dragi concurenţi,

Participarea la un asemenea concurs Vă oferă o noua şansă, un nou imbold, o nouă cunoştinţă, o nouă deschidere.

Nu ezitaţi să dăruiţi măiestrie şi dragoste interpretînd cu multă grijă şi suflet piesele prezentate în concurs.

Vă doresc mari realizări, împliniri, apreciere la justa valoare şi amintiri frumoase.

Cu drag,

Svetlana Bivol

 

 

Anatol Lupu, compozitor

Iarăşi e ultima lună de toamnă şi din nou “Două inimi gemene” îşi invită prietenii...

După părerea mea, Festivalul-concurs Internaţional de muzică uşoară “Două inimi gemene” este un eveniment important în viaţa culturală a ţării noastre şi în tot spaţiul românesc. E sărbătoarea care imortalizează unicala muzică a lui Ion Aldea-Teodorovici şi măiestria, sinceritatea celor doi mari artişti şi patrioţi - Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Iată că a unsprezecea toamnă , această festivitate adună tinere talente în domeniul vocalului de estradă. Geografia concursului se lărgesţe din an în an, deci tot mai multă lume cunoaşte şi îndrăgeşte muzica compatriotului nostru. Exista un singur criteriu de participare - înalta măestrie interpretativă şi creativă.

Fiind compozitor, producător muzical şi membru al juriului în multe ediţii ale acestui concurs, apreciez nivelul înalt de pregătire al concurenţilor şi dăruirea de sine a fondatorilor - organizatori ai festivalului - Dna Eugenia Marin şi Cristofor Aldea-Teodorovici.

Festivalul “Doua inimi gemene”, ca de obicei, ne invită pentru trei zile într-o lume a adevăratei arte, atît de dificitară nouă tuturor în ultimul timp...

 

 

Veta Ghimpu


Ia-mă cu tine, unde e numai bine şi numai visare ... - îşi ziceau într-un cântec duetul Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Poate aşa s-au îndemnat Doina şi Ion, Ion şi Doina în noaptea din 29 spre 30 octombrie 1992, când părăseau această lume... în viaţă se prefăcuseră în cântec, sufletele lor căpătase o altă intensitate, o altă vibraţie...

Sunt 21 de ani trăiţi fără Doina şi Ion, dar nu şi fără cântecele lor... Din contra după plecarea la cele veşnice, cântecul lor se zbate şi se zbate de parcă ar vrea să-şi ia zborul şi să ajungă la ei să le spună, că aici pe pământ nu sunt uitaţi, că cei dragi i-au zidit, i-au înveşnicit în sfinţenia şi măreţia cântecului lor.

Sufletul omului dăinuie prin faptă... Nişte luminiţe au rămas Doina şi Ion în inimile fiecăruia
dintre noi, luminiţe palpitânde a dor, melodie, frumos, veşnicie..

 

Ultimele noutăţi:

Ion şi Doina Două inimi gemene Festivalului internaţional de muzică uşoară in memoriam Doina şi Ion-Aldea Teodorovici

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici