Ion şi Doina Două inimi gemene Festivalului internaţional de muzică uşoară in memoriam Doina şi Ion-Aldea Teodorovici

Despre Ion şi Doina

Două inimi gemene - Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.

 

Două inimi care au bătut în acelaşi ritm şi-au ars în acelaşi foc sacru pentru tot ce este frumos şi pentru acelaşi ideal naţional. Ideal pentru care, de-a lungul istoriei, au plătit cu propria lor viaţă marile personalităţi ale literaturii și muzicii  noastre.

 

Ion Aldea Teodorovici s-a născut la 7 aprilie 1954, de Buna-Vestire, în orașul Leova. Dragostea pentru muzică, manifestată timpuriu, i-a fost cultivată de părinți. Tatăl său, Cristofor Teodorovici, a fost preot. De la tatăl său, Ion a moștenit dragostea față de muzica sacră, care l-a inspirat în piesele pe care avea să le scrie mai tîrziu. Și tot la îndemnul tatălui, la vîrsta de cinci ani, a început să studieze vioara și pianul. Ca și fiul său Cristi, la numai zece ani, Ion a rămas fără tată. Mama sa îl aduce la Chișinău, la Școala de Muzică ”Eugeniu Coca” (astăzi Liceul de Muzică ”Ciprian Porumbescu”), unde Ion studiază clarinetul, în 1969, se înscrie la"Școala medie de muzică" din Tiraspol, unde studiază saxofonul și pe care o absolvă în 1973. Este înrolat în armata sovietică în orașul Zaporojie, aici, tînărul artist devine artillerist.

Din 1975 și pînă în 1981, cînd devine student la Facultatea de compoziție și pedagogie a Conservatorului "G. Musicescu" din Chișinău, activează în cadrul formației de muzică ușoară ”Contemporanul” condusă de compozitorul Mihai Dolgan.

Ion își duce steaua și crucea mai departe, în seri albastre, împreună cu Doina Marin. Se căsătoresc în 1981. Tot atunci, duetul Doina și Ion este lansat la o seară de creație a poetului Grigore Vieru. Fiind respins la Radio și Televiziune, Ion i-a chitara în brațe și pornește împreună cu Doina să cutreiere satele Moldovei. A scris muzică simfonică, de cameră, cîntece pentru copii, pentru filme, pentru spectacole dramatice.

Împreună cu soția sa, a militat pentru reunirea Republicii Moldova cu România. A optat pentru revenirea la limba română și grafia latină. Soții Ion și Doina Aldea Teodorovici sunt primii care în anii 90' au cîntat despre limba română, despre Eminescu.

La 27 august 1991, Ion și Doina Aldea Teodorovici au cîntat pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: "Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre".


Doina Aldea Teodorovici s-a născut în anul 1958 în orașul Chișinău. Harul său artistic s-a manifestat încă din copilărie. Astfel, începînd cu vîrsta de 6 ani și pînă în clasa a 8-a, Doina Aldea Teodorovici participă la dublarea filmelor în românește la Studioul "Moldova-Film". Concomitent studiază muzica în particular. 

În 1975 a absolvit școala Nr.1, româno-franceză, mun. Chișinău, Republica Moldova. Timp de mai mulți ani a lucrat în calitate de profesoară de literatură universală la Institutul "Ion Creangă" din Chișinău. 

Din 1982, Doina își descoperă o altă latură a talentului său, cea de interpretă de estradă. Din acest an, ea este nedespărțită atît în viață, cît și pe scenă, de compozitorul și interpretul Ion Aldea Teodorovici. Talentul său multilateral, vocea caldă și răscolitoare, frumusețea unică, civismul fierbinte, curajul au impus-o încă de la debut ca pe una din cele mai îndrăgite artiste atît în Republica Moldova, cît și peste hotarele ei.

Participînd la toate evenimentele ce au marcat procesul de renaștere a poporului nostru, lansînd cîntece de un profund patriotism, cum sunt "Suveranitate", "Sfîntă ni-i casa", "Mănăstirea Căpriana" și altele, cîntăreața Doina Aldea Teodorovici devenise simbolul Moldovei. La începutul anului 1992, pentru talent, muncă îndelungată pe scenă și spirit civic, Doinei Aldea Teodorovici i s-a acordat titlu de Artistă Emerită a Republicii Moldova.


Soții Aldea Teodorovici au decedat  în urma unui tragic accident rutier de pe șoseaua DN2 în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Mașina în care se deplasau Ion și Doina spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București, România. 
Cristofor Aldea-Teodorovici, interpret

Doina și Ion - o iubire trecută-n eternitate, două gemene, două crîmpee din existența poporului. Ea- dotată cu un har artistic, un gust rafinat al iubirii, cu o intelegență și cu o frumusețe fizică sclipitoare. El- înzestrat cu geniu componistic, dar și cu o voce ce î-ți cutremură și î-ți sensibilizeză pînă la lacrimi întraga ființă. Cîntecele compozitorului Ion Aldea-Teodorovici și a cuplului Doina și Ion sunt cîntate aproape pe toate continentele, grație festivalului concurs de muzică ușoară "Două Inimi Gemene". Îi doresc festivalului ani mulți.

 

 

A.Porubin,  artist al poporului

”Două  inimi gemene” – înseamnă sărbătoarea: muzicii nepieritoare, a memoriei și continuității ...

”Două  inimi gemene” – înseamnă izvor de inspirație și pistă de lansare pentru tinerii interpreți de pretutindeni...

”Două  inimi gemene” – este modalitatea cea mai plastica de a vorbi despre trecut la prezentul continuu.

”Două  inimi gemene” – rezistă în timp, pentru că tezaurul muzical lăsat de Doina și Ion Aldea-Teodorovici este și lacrima, și bucuria acestui pământ.

 

 

 

Lilu Ojovan, prezentatoare

Ion si Doina sunt trimişii celui de Sus ca să ne amintească cine suntem şi ce trebuie să facem pe pământ. Ne lipsesc în planul fizic, dar sunt atât de aproape şi atât peste tot. Mă bucur nespus că voi fi parte a sărbătorii muzicii şi memoriei celor doi Oameni Maeştri.

 

 
Ultimele noutăţi:

Ion şi Doina Două inimi gemene Festivalului internaţional de muzică uşoară in memoriam Doina şi Ion-Aldea Teodorovici

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici